×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningventilatie.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Ventilatierooster plaatsen: Hoe kies je de juiste positionering en het juiste model?

Een volwaardig ventilatiesysteem bestaat uit een vast aantal elementen. Het belangrijkste element is de centrale unit met ventilatoren, die lucht aanzuigen en afvoeren. Ventilatiekanalen brengen de lucht rond in je woning.

Tot slot heb je ook nog de ventilatieroosters, waarlangs de verse lucht in de kamers wordt geblazen. Ventilatieroosters zijn het enige zichtbare deel van je ventilatiesysteem. Zij zijn niet altijd even aantrekkelijk om naar te kijken, maar gelukkig zijn er wel wat technieken om ze subtiel in te bouwen in je interieur.

In dit artikel:

Welke soorten ventilatieroosters zijn er?

rond ventilatierooster © Shutterstock - Naast de klassieke rechthoekige ventilatieroosters zijn ook de ronde ventilatieroosters heel populair.

Grofweg kan je ventilatieroosters opdelen in twee grote groepen. Je hebt enerzijds ronde ventilatieroosters, en anderzijds vierkante ventilatieroosters.

De ronde ventilatieroosters worden het meest gebruikt. Ze zijn vaak het interessantst wanneer het ventilatierooster op ongelijke afstand van de hoek van de kamer geïnstalleerd moet worden. Dat komt omdat de ongelijke afstand bij ronde ventilatieroosters minder hard opvalt dan bij vierkante ventilatieroosters.

Vierkante ventilatieroosters komen dan weer volledig tot hun recht wanneer je in je interieur nog andere vierkante elementen hebt toegevoegd, zoals vierkante spots. Ook zijn vierkante ventilatieroosters het best wanneer je ventilatierooster op gelijke afstand met de hoek wordt geïnstalleerd.

Ook qua kleur heb je wel wat keuze. De meest standaard kleur voor een ventilatierooster is wit. Maar ook andere kleuren zijn mogelijk. Zo zijn ventilatieroosters in inox vrij populair in industriële interieurs. Ook zwarte ventilatieroosters komen regelmatig voor.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw ventilatiesysteem plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een perfect geventileerde binnenruimte!

Benieuwd naar de prijs van een ventilatie-installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een goed geventileerde ruimte wordt steeds belangrijker. Zeker nu alsmaar beter geïsoleerd wordt. Kies daarom voor een allesomvattend ventilatiesysteem. Vraag gratis offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
ventilatiespecialisten

aanvraag starten


ventilatierooster inistalleren © Shutterstock - Denk bij het plaatsen van een ventilatierooster goed na over de positionering ervan, zodat het rooster z'n doel niet voorbij schiet.

Waar moeten ventilatieroosters geplaatst worden?

ventilatierooster plaatsen © Shutterstock - Meestal wordt een ventilatierooster net onder het plafond geplaatst. Maar ook laag bij de grond is een mogelijkheid.

De positionering van de ventilatieroosters hangt in grote mate af van waar de ventilatiekanalen gelokaliseerd zijn. Je bent dus gebonden aan het legplan van de installateur. Meestal komen de ventilatieroosters in de hoek van de kamer te hangen, net onder het plafond. Probeer om een gelijke afstand tussen het plafond en de muur te behouden. Dit geeft een nettere en symmetrische indruk.

Belangrijk is om een ventilatierooster niet te dicht bij de muur en het plafond te monteren. Wanneer dit wel zo is, dan kunnen de muren en het plafond al snel vuil worden. Er verschijnen dan zwarte plekken, die zeker op een witte muur erg kunnen opvallen. Probeer dus zeker een afstand van minimum 50 centimeter te behouden tussen muur en plafond.

Heb je toch last van zwarte plekken als gevolg van de luchtcirculatie uit de ventilatieroosters? Dan kan je de muren alsnog reinigen met een vochtig doekje. Test het vochtig doekje voor de zekerheid eerst even uit op een klein stukje muur. Het resultaat van je reinigingsbeurt is immers afhankelijk van de mate van vervuiling en de kwaliteit van de verf op de muur.

Ventilatieroosters inbouwen

ventilatierooster inbouwen © Shutterstock - Boven kasten heb je verschillende mogelijkheden om ventilatieroosters te plaatsen. Je kan eventueel werken met ventilatiekanalen

Indien je ventilatieroosters zoveel mogelijk uit het zicht wil, dan is het mogelijk om ze in te bouwen. Maar soms geeft dit ook problemen, bijvoorbeeld wanneer je kasten in je interieur hebt die tot helemaal aan het plafond doorlopen. Hier kan je echter op een aantal manieren mee omspringen.

Zo kan je ten eerste al voor kiezen om de kasten iets lager te laten uitkomen, zodat het ventilatierooster boven de kasten wordt gemonteerd. Het bijkomend voordeel hiervan is dat het ventilatierooster uit het zicht hangt.

Omdat het ventilatierooster boven de kast wordt geplaatst, heb je al snel de neiging om een breed ventilatierooster te plaatsen, met een beperkte hoogte. Let er wel op dat het ventilatierooster moet overeenkomen met het volume van je ventilatiekanaal dat hierop uitkomt.

Het alternatief is om de ventilatiekanalen in de kast te laten uitkomen. Via een opening in de deur van de kast wordt de lucht dan toch in de ruimte geblazen.

Ventilatieroosters reinigen

ventilatierooster onderhouden © Shutterstock - Een ventilatierooster moet regelmatig onderhouden worden, aangezien vervuiling zich na verloop van rijd kan opstapelen.

Om je ventilatiesysteem op punt te houden, is het noodzakelijk om het regelmatig te onderhouden. Eén van de voornaamste aandachtspunten tijdens het onderhoud is het reinigen van de ventilatieroosters.

Je zou de ventilatieroosters makkelijk zelf kunnen reinigen. Maar nog beter is het om hiervoor een professionele firma te raadplegen. Zij reinigen de ventilatieroosters als onderdeel van hun periodieke onderhoudsbeurt. Je kan ervoor kiezen om zo’n firma eenmalig te laten komen. Maar het is nog interessanter om hiervoor een onderhoudscontract af te sluiten. Een professionele firma komt dan op geregelde tijdstippen langs om je systeem te onderhouden en te reinigen. Je voorkomt defecten, en bovendien komt dit qua prijs goedkoper uit.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem

Om zeker niet teveel te betalen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem, is het verstandig om verschillende installateurs aan te spreken en offertes op te vragen. Dit hoef je echter niet allemaal zelf te doen, wij doen het voor jou! Vul onderstaand formulier in, en wij gaan voor jou op zoek naar de meest geschikte installateurs.

Zij sturen je elk een gratis offerte op maat door, die je rustig kan vergelijken. Vergelijk hun prijzen en ga voor de beste deal. Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en vrijblijvend.


ventilatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten ventilatiesystemen
Voordelen van balansventilatie
Offertes voor woningventilatie