×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningventilatie.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Centrale afzuiging: totaaloplossing voor een gezonde woning. Hoe werkt het?

Wie een goede luchtkwaliteit in z'n woning wil bewaren, die kan niet rond woningventilatie heen. Je hebt hierbij de keuze uit natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Bij natuurlijke ventilatie ben je afhankelijk van natuurlijke luchtbewegingen, bij mechanische ventilatie wordt lucht aangevoerd en afgevoerd via ventilatoren.

Maar je kan nog een stapje verder gaan, en kiezen voor een systeem van centrale afzuiging. Wat is dit juist? Hoe werkt het? En wat zijn de voordelen hiervan? Een antwoord op al deze vragen vind je in dit artikel.

In dit artikel:

Hoe werkt ventilatie met centrale afzuiging?

centrale afzuiging © Shutterstock - Bij centrale afzuiging wordt lucht aan- en afgevoerd via een centraal ventilatiesysteem

Mechanische ventilatie is ongetwijfeld het meest interessante type woningventilatie. Bij dit type ventilatie wordt lucht aangevoerd en afgevoerd via ventilatoren. Je kan ervoor kiezen om allemaal aparte ventilatoren te plaatsen op plekken in huis die de meeste ventilatie nodig hebben, zoals de badkamer of de keuken.

Maar je kan er ook voor kiezen om één enkele ventilator te plaatsen, die verse lucht aanzuigt en deze dan via een systeem van ventilatiekanalen en ventilatieroosters over de woning verdeelt. En dat is precies wat een systeem van centrale afzuiging inhoudt.

In plaats van verschillende ventilatoren te plaatsen, die allemaal min of meer onafhankelijk van elkaar werken, zal een systeem van centrale ventilatie dus een soort van totaaloplossing bieden. Bij dit systeem wordt één centrale ventilator in een ruimte geïnstalleerd, die ervoor zorgt dat verse lucht wordt aangevoerd. Een andere ventilator zal ervoor zorgen dat vervuilde lucht wordt afgevoerd. Lucht wordt vervoerd via ventilatiekanalen en ventilatieroosters, die op strategische plekken in huis worden geïnstalleerd.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw ventilatiesysteem plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een perfect geventileerde binnenruimte!

Benieuwd naar de prijs van een ventilatie-installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een goed geventileerde ruimte wordt steeds belangrijker. Zeker nu alsmaar beter geïsoleerd wordt. Kies daarom voor een allesomvattend ventilatiesysteem. Vraag gratis offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
ventilatiespecialisten

aanvraag starten


centrale afzuiging © Shutterstock - Centrale afzuiging is vooral heel interessant in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Daar wordt een teveel aan vochtige lucht meteen afgevoerd.

Wat zijn de voordelen van centrale afzuiging?

Het systeem van centrale afzuiging biedt heel wat voordelen ten opzichte van een systeem met allemaal aparte ventilatieroosters. Dit is een oplijsting van de voornaamste voordelen van centrale afzuiging.

+ Een ventilator die lucht aanzuigt of afzuigt, maakt lawaai. Hoe minder ventilatoren je kan plaatsen, hoe beter op vlak van lawaaihinder. Bovendien plaats je de ventilatoren niet in de leefruimtes, maar in een ruimte waar je er geen last van hebt. Denk bijvoorbeeld maar aan de berging. In de leefruimtes zullen dan enkel de ventilatieroosters te zien zijn, die geen lawaai maken.

+ Niet alleen is een systeem van centrale afzuiging beter op vlak van lawaaihinder, het is esthetisch ook veel aantrekkelijker. De enige zichtbare onderdelen van je ventilatiesysteem zijn ventilatieroosters, die bovendien ook nog eens netjes in de muren of de vloeren kunnen ingebouwd worden. De andere onderdelen, zoals de ventilatiekanalen en de ventilatoren zelf, zijn nauwelijks of niet zichtbaar.

+ Door te werken met een systeem van centrale afzuiging is heel je ventilatiesysteem beter op elkaar afgestemd. Het systeem weet op basis van sensoren perfect waar lucht moet worden aangevoerd en waar lucht moet worden afgevoerd. Dit werkt veel efficiënter dan een ventilatiesysteem waarbij allemaal losse ventilatoren naast elkaar werken.

+ Een systeem van centrale ventilatie is een totaaloplossing, die al wordt ingepland bij het ontwerpen van de woning. Ventilatiekanalen lopen doorheen het huis, en zorgen voor een gezond binnenklimaat in elke ruimte van de woning.

+ Moderne ventilatiesystemen zorgen niet enkel voor verse lucht, maar kunnen deze lucht ook nog eens conditioneren. Dit wil zeggen dat de lucht wordt aangevoerd op de juiste temperatuur en met de juiste vochtigheidsgraad. Bovendien wordt de aangevoerde lucht ook nog eens gefilterd. Alle pollen en andere verontreinigde deeltjes worden voor afgifte in de woning uit de lucht gefilterd. Dit is met name heel interessant voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals astma patiënten.

Hoe moet een systeem van centrale ventilatie onderhouden worden?

ventilatisysteem onderhouden © Shutterstock - Om een goede werking te blijven garanderen, is het belangrijk om je ventilatiesysteem steeds te onderhouden

Om de goede werking van het ventilatiesysteem te garanderen, moet het regelmatig onderhouden worden. Vooral de ventilatiekanalen kunnen na verloop van tijd vervuild raken door stofdeeltjes. Ook kunnen ze soms last krijgen van vocht.

Het is dus noodzakelijk om vooral de ventilatiekanalen regelmatig te reinigen. Indien je handig bent aangelegd, kan je dit eventueel zelf doen. Maar we raden toch aan om hiervoor een professional in te schakelen. Je ventilatiesysteem kost immers veel geld, en dan wil je niets aan het toeval overlaten. Bovendien breng je je gezondheid in gevaar indien je de ventilatiekanalen niet op de juiste manier reinigt.

Hoeveel kost centrale afzuiging?

De prijs voor een centraal ventilatiesysteem is afhankelijk van vele factoren. Zo zal de grootte van je systeem uiteraard een grote invloed hebben. Hoe groter je woning, hoe uitgebreider het systeem zal zijn. En dit zal de prijs de hoogte injagen.

Bovendien kan je ook nog kiezen voor verschillende opties, zoals filtering en conditionering van lucht. Je kan er ook voor kiezen om je systeem uit te rusten met zenders en sensoren.

Voor de centrale unit schommelen de prijzen rond de 200€. De totale prijs van je installatie zal echter afhangen van de grootte van de ventilatiekanalen en de hoeveelheid ventilatieroosters die geplaatst moeten worden. Om een exacte prijs te weten, vraag je dus best offertes aan bij één of meerdere ventilatiespecialisten.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem

Wil je graag weten hoeveel het voor jou zou kosten om een systeem van centrale afzuiging te plaatsen? Vul onderstaand offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de beste specialisten actief in jouw regio. Je ontvangt van elk van hen een gratis offerte op maat, die je rustig kan vergelijken. Ga in zee met de specialist die je voorkeur uitdraagt.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en volledig vrijblijvend!


ventilatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten ventilatiesystemen
Voordelen van balansventilatie
Offertes voor woningventilatie